17 December 2012

Homeschool anyone??

ini bukan entry tutorial

tutorial masih level angan2 lagi..hihihi

cuma kali ni kongsi blog yg saya jumpa masa google2 pasal homeschool

tak...saya tak mampu nak homeschool anak saya sendiri

sbb ekonomi keluarga memerlukan saya bekerja

tapi saya sangat kagum dengan tuan punya blog Mama Homeschool

beliau berjaya homeschooling anak2nya dengan cemerlang

pada saya tidak semua ibu mampu melakukan apa yang beliau lakukan

mengasuh dan megajar anak sepenuh masa tanpa perlu ke tadika

dan yang paling penting anak2 tidak tercicir atau ketinggalan dengan anak2 lain yang ke tadika

sangat KAGUMMM!!!

bila baca blog beliau rasa macam nak resign dan duduk umah ajar anak sendiri

tapi....mampukah??

kalau tak mampu fulltime kita buat part time ye dak?

cedok idea ibu2 yang buat homeschool untuk kita beraktiviti dengan anak2 sendiri

syakir dan syafiq, lets do it!!!!



cuci kereta pon kira homeschool kan? :p



05 December 2012

What u know about crochet?


sblm tu nak tanya camne korang nak pronounce CROCHET?

adakah kro-cet?

atau cro-cet?

atau lain-lain?

saya menyebutnya kro-cet pada mulanya

sehinggalah bila saya dah berjinak2 dgn tutorial dlm u-tube 

barulah saya tau sebutan yang sebenarnya adalah....

KRO-SHEI...

sedap kan bunyinye?

berbalik kpd soalan di atas

saya sendiri pon tak tau sangat asal usul crochet ni

yang saya tau crochet adalah salah satu jenis kaitan

org kita panggil mengait menggunakan jarum 1

berbeza dengan knit,   ia menggunakan 2 jarum

jarum yang digunakan juga berbeza antara crochet dan knit

 

ini adalah jarum yang digunakan dalam crochet

mempunyai baaaaaaanyak size

semakin besar nombor size semakin besar cangkuknya

penggunaan jarum2 ini bergantung kpd jenis dan size benang

dan bergantung juga kpd benda ape yg kita nak kait

dalam projek crochet 2 item je kita perlu ada

jarum seperti di atas dan BENANG

ada 2-2 ni boleh la mulakan projek 

and of course la perlu tau basic ch, sc, hdc, dc ...etc

tak perlu masa yang lama nak belajar crochet ni sebenarnya

nak nak plak zaman skang semua dihujung jari

search je dalam u-tube berderet result yang keluar

yang penting perlu ada minat

sebenarnya saya teringin nak buat tutorial dalam bentuk gambar

yang menunjukkan step by step atau basic crochet untuk beginner

 dimana boleh menyumbangkan sesuatu yg berfedah dalm blog ni
 
zaman mengarut melalut dalam blog bagi saya dah berakhir

sbb tu kalo korang perasan saya jarang2 update blog

mcm hilang idea nak mengarut

tapi bila bercerita pasal crochet saya mcm bersemangat

walaupon saya tau saya tak terer mane pon

tapi bila dapat siapkan dan berkongsi di blog rasa mcm hepi giler

i think this is my true passion

so guys, please pray for me about the tutorial

hopefully its not "hangat-hangat tak ayam"

amin..

i'll end this entry with new baby cardigan  ordered by my friend

hopefully she like it




07 November 2012

no title


 haihhh..almost one month already

x bz mane pon tapi....M.A.L.A.S

kehidupan mcm biasa ikut rutin

anak2 pon sehat2 belaka

syakir pon nak abis sekolah utk tahun ni

tp biasa org dah nak abis sekolah malas nk baca buku

si syakir ni plak 'terlebih' rajin la plak

balik umah je terus keluarkan semua buku2 yg teacher dah pulangkan

mula la die mengeja

"I.....C...E.....ice..."

"sejuknya ice......!!!!"

"M...O..N..K..E..Y.......monkey"

"mcm mane bunyi monkey?" tanye si ibu

"Moooooooooo....." 

sejak bila monkey bunyi mcm lembu nak oiiii...

itu je la tiap hari balik keje kena ngadap die dan buku2 nya

sampai maknye pon naik boring...ahahaha

tapi layan jgk le..kalo x mengamuk plak

tapi yg geramnye pastu abis buku2 bersepah sana sini

hadoiiiii....sakit mata wehhh!!!

tu blom kira kaler pensil yg berterabur lepas 2 beradik tu main kaler2

selagi bole sabor, sabor je la

ilang sabo.....jadi singa jadian le teman..AUMMMMMMM!!!

projek2 crochet masih diteruskan walaupon sedikit slow

antara yg dah siap



yg kalerful ni order suen untuk anak sedara barunya

yg purple tu saje suka2 buat

bila boring buat baju kita buat kasut plak


 itu jelah

ada masa kita story lagi


12 October 2012

oktober = celebration + poket kering

Oktober oh Oktober...

saya suka oktober sbb bulan kelahiran 2 heroes saya

 syakir - 15 oktober

abang@ayah syakir - 30 oktober

untung mereka berdua boleh sambut birthday sama2

tapi biasanya xdelah beria2 sgt sambutnya

beli kek mkn anak beranak

takpon mkn kat luar je

yang tak bestnya bln oktober ni

mesti poket saya cepat kering

sbb kena beli 2 present utk birthday boys

walaupon diorang x mintak tapi sape tak suka hadiah kan???

hihihihihi..

disebabkan tahun ni birthday syakir jatuh pd hari isnin

dan dia bersekolah pd hari tersebut

ibunya bercadang utk bagi goodies bag kat kawan2 tadika syakir

dan ayahnya bercadang utk hadiahkan basikal

tak sabar nak tunggu ISNIN tu

plan asal nak cuti that day

tapi sbb ade kursus plak

x dpt join syakir nanti :(

xpelah, wlaupon nanti x dpt join sama masa nak edarkan goodie bag tu

ibu tau, syakir & friends mesti happy pd hari tu


SAYANG ABANG!!!!

26 September 2012

motivate - baby sweater

motivasi pagi

dalam hidup ni jgn cepat melatah

bila ditegur, dicaci, dikata atau diherdik

terima semuanya dengan hati terbuka dan positif

jiwa pon x kacau

peace!!


my 1st baby sweater finally done

walaupon x cantik mane

tapi saya bangga dgn diri sendiri

baju ni akan disimpan utk anak no. 3 dan seterusnya

dan saya akan bgtau  mereka ini adalah baju pertama yg ibu mereka kait

so, be proud kids!!!

bakat kita aset kita

jgn disia-siakan

walaupon tak menyumbang ekonomi negara,

tak mengharumkan nama cawangan,

tak masuk majalah atau paper,

ia tetap bernilai utk diri kita

sekian..


21 September 2012

1st trial on baby cardigan/sweater

my current project



plan asal nak buat lapik dalam kereta

tapi sbb kemalasan dan keboringan melanda

rasa nak potong skit skop kerja

masih juga akan jd lapik tapi smaller than original plan

still work on it..

2nd project


coaster (lapik cawan)

yg diorder oleh fid

6 lapik cawan & 1 lapik jug

fid requested for rainbow coaster

so, she will get the RAINBOW!!! hehhe

baru siap 2 je..another 4 + 1 to be done

lately, hati membuak2, teringin @ mengidam nak kait sweater/cardigan for baby

google sana sini

and finally i found THIS

the easiest pattern and tutorial i found so far

i tried it yesterday

and...

taraaa.....


kira ok la kan for the beginner

actually ni saiz anak patung je

i will come out with the real size soon

insyaAllah...

how i wish i had a baby girl right now..

hmmmm....

pray, pray and pray...


18 September 2012

Jamuan Raya Cawangan

tahun ni berbeza dr tahun2 yg lepas

mungkin sbb diterajui oleh mereka2 yg 'berinovasi'

apepon BRAVO!!!


the room



with bestie..


our stall


curi2 makan


with a part of opismate


1st time dpt lucky draw in my life

tq dato'!



11 September 2012

terapi terbaek!

banyak perkara rasa nak kongsi

tapi ade satu perkara yg saya tak sabar nak kongsi 

semaian2 saya sudah menampakkan hasil!!!


serai, daun kesom dan pokok cili padi

ok, mungkin terlalu awal nak excited sgt

perjalanan hidup mereka masih jauh

banyak lagi liku liku kehidupan yg perlu ditempuhi

macam kita jgk sebagai manusia

apepon, kehadiran anda2 semua (gambar di atas) telah menceriakan hari2 saya :)

semoga hidup dengan sihat dan subur

satu lagi boleh dikatakan terapi bagi saya


BENANG!!!

semoga kehidupan saya juga ceria dan berwarna warni seperti benang2 di atas

amin..



28 August 2012

we will miss u!!!

kawan baik di tempat keje sudah mau 'terbang'

bye bye k.nadie...

see u after raya next year..kalu panjang umur

belajar rajin2 & take good care of yourself & family

setahun mungkin tak lama

tapi setahun tanpa kawan mkn, kawan gossips, kawan ke ikea, kawan ke klcc & mcm2 aktiviti yg biasa dilakukan bersama..mesti terasa lama


anyway, have a safe journey

keep in touch (ala..skang kan dah canggih)

ade brg baik cepat2 bgtau kami ok!!

yg pergi tetap pergi

yang x pergi mane2 tu, tak reti2 nak buat kerja!!!hihih

oklah, saya dlm tempoh menanggung kerja

jadi kerja & t'jawab bertambah skit (skit je...)

terpaksalah kurangkan masa ngadap blog ni

supaya tak rasa bersalah sgt..hihi

oklah, nak sambung kerja


eh, bukan 'kerja' seperti di atas

btol2 kerja punye la..

tu 'kerja' masa kerja time raya hari tu...

jgn dicontohi ye!


16 August 2012

new family member

org dah start cuti

aku masih di sini

di sini bermaksud tkt 17 menara TIMA menunaikan tanggungjawab

tanggungjawab menanggung kerja org bercuti bersalin

dimana tidak dibenarkan bercuti selama 28 hari

boleh je EL atau MC tp takpelah

bukan jauh sgt nak balik Ipoh tu

tambah plak dr rawang

kalo pecut tak smpai 2 jam pon leh sampai

itupon kalo tak jem la....

(ayat sedapkan hati)

utk menceriakan hari2 terakhir sblm raya ni 

jom le tgk hasil2 mengait teman



 tq fid sudi beli hasil kerja tak seberapa dr aku ni

ade satu lg projek kegunaan sendiri yg tergendala dekat 3 bulan dah


akan berusaha utk menyiapkan lepas raya

oh ye, nak bgtau

kami ada ahli keluarga yg baru di rumah


selamat datang ye pokok2 bunga sekalian ke rumah kami

dr cameron highland dtgnye mereka

harap2 korang dpt la sesuaikan diri dgn cuaca kat bawah ni

tuan rumah akan usaha supaya korang panjang umur dan kekal bersama kami



pasni ade geng la dia (gambar di atas)

suka tgk ade benda hidup selain kami dlm rumah tu

semoga korang happy dan subur la ye

eh eh, jgn salah faham

aku masih waras beb

pokok pon makhluk Allah jgk kan

ape salahnya menghargai makhluk Allah yg membekalkan oksigen pd kita kan

oklah, sbg penutup seluruh warga peek a boo mengucapkan

SELAMAT HARI RAYA...MAAF ZAHIR BATIN

jumpa lagi lepas raya....

 

08 August 2012

kerja kait lagi

 seperti yg korang sedia maklum

kegilaan tuan punye blog ini adalah mengait

makanye kebanyakan entry lately menayang hasil2 kerja kaitnye aje

harapnye korang tak menyampah la dgn tuan blog yg xde mende lain nak story

kali ni nak tayang hasil2 yg dibuat dalam bulan ramadhan ni

antaranye adalah..


headband, of course for baby girls la kan

seterusnya adalah..

  

bunga2 cinta..uhuk

masa buat bunga ni tak tau pon nak buat ape

main buat je dulu

bila teringin nak buat topi plak 

salah satu bunga tu dijadikan hiasan topi

 ini la hasilnya

comey?

comey sgt wehhhh...

last but not least


dishcloth

oppssss..ni bukan dibuat dlm bulan puasa

dishcloth ni siap sblm pindah lagi

mmg niat nak guna utk rumah baru..la konon

yg besar sesuai utk lapik periuk nasi

yang kecik leh lapik jug air
 

bila tak digunakan boleh digantung

sweet...

in coming projek adalah siapkan kopiah anak kawan

almost done

i'll post it 

tunggu....


24 July 2012

Selamat Beramal!

hari ke-4 di bulan Ramadhan

bulan di mana pahala digandakan utk setiap amalan

ramai yg berebut2 kutip pahala bulan ni

tapi ramai jgk yg masih leka dan tak terkesan dengan kehadiran Ramadhan

masih igt antara kata2 ustaz Azhar dalam ceramahnya "Puasa Ke Arah Membentuk Sahsiah Bertaqwa" pada 11 Julai yg lepas di CKUB

katanya lebih kurang, bulan Ramadhan adalah bulan untuk kita melatih diri untuk persediaan 11 bulan yg seterusnya

contohnya, di bulan Ramadhan selain kita berpuasa kita akan menjaga mulut, mata, tangan dan kaki dr melakukan perkara2 yg boleh mengurangkan pahala puasa

di bulan ini juga bg mereka terutama org Malaysia yg sblm ni selalu ponteng solat akan menjaga solatnya supaya puasanya tidak menjadi sia2

kenapa org Malaysia je?

menurut ustaz, org Malaysia je utamakan puasa berbanding solat

kalau org Arab plak mereka lebih utamakan solat 5 waktu dr puasa

harap2 kita tergolong dalam org2 yg utamakan kedua2 nya ya!

sbb kedua2nya adalah Rukun Islam kan

kalau kita berjaya mengawal nafsu dan melatih diri di bulan ini dengan sepenuh hati

insyaAllah kita ade bekalan utk 11 bulan yg akan dtg

apakata kita buat target atau azam 

contohnya, mulai Ramadhan ni saya tidak akan melengah2kan solat dengan sengaja (ehem, itu azamku sebenarnya)

atau mulai Ramadhan ini saya akan baca Quran setiap hari sekurang2nya 1 muka surat

kita mulakan dulu dgn yg mudah2 dulu

 dan upgrade azam tu setiap tahun

nampak mudah kan?

selamat beramal !!!!

18 July 2012

blog feveret

harini nak promote blog

one of my favorite blog sebenarnya

sure korang2 pon bleh jatuh cinta dgn blog ni

tak payah baca, tgk gambo2 die je pon dah bleh jatuh cinta

silap2 leh meleleh air liur

tak caya????

ci tgk


kan...

tu dah meleleh dah tu..

enjoy!!!


17 July 2012

rindu rinduan

rindu nak mengait!!!!

tapi xde masa

opis sibuk

kat umah sibuk (x setel2 lg kemas kot)

rindu..rindu..rindu...

hopefully bulan pose ni ade masa skit nak curi

13 July 2012

musibah

kelmarin, saya dan keluarga ditimpa musibah

mungkin musibah kecil jika dibandingkan org lain

tapi saya percaya musibah kecil atau besar ada sebab musababnya

salah satunya mungkin 'warning' dr Allah atas kelalaian dan kealpaan hambaNya

kadang2 manusia tak perasan kealpaan sendiri sehingga ditimpa musibah

terima kasih Ya Allah, atas musibah kecil ini

kami bersyukur masih diberi peluang untuk muhasabah diri

tiada satu pon milik kami di dunia ini

semuanya adalah pinjaman dariMu

ampunilah dosa2 kami yang lalu, Ya Allah

dan peliharalah iman kami..

Amin...

 

11 July 2012

terlajak

terlajak perahu boleh berundur, terlajak tren...tunggu tren lain patah balik le jawapnye

itu le yg teman alami semalam

ntah mcm mane leh terlelap dlm tren masa balik keje semlm

padahal masa smpai stesen sblm stesen nak turun tu dah sedar

tp sbb distance agak jauh konon2 nak pejam mata je

haaaa...hambek ko bukak je mata, pintu tren dah tutup nak jalan dah

rasa nak lompat dan lari je kat drebar tren tu suh berenti jap

tapi i control..muahahahahaha

tak pasal2 kena tunggu tren lain nak patah balik

tren yg dimaksudkan adalah KOMUTER ye kawan2

bukan LRT atau MONOREL

sape2 yg biasa naik komuter tu paham2 le bape lama nak menunggu tu

tapi sebenarnya servis komuter dah ok skit la compare tahun2 lepas

sejak diperkenalkan MyKomuter I Malaysia yang 6 coach tu

masa menunggu tak lama sgt mcm dulu2

kalo dulu, bleh hilang sabar tunggu tren sampai

bila sampai silap2 tak dpt naik sbb dah penuh

tensen wehhh!!!

berbalik kpd cite di atas, sudahnya lambat la skit ambik anak2 semlm

smpai umah je mcm lipas kudung la masak, kemas ape yg patut

moral of the story, JANGAN TIDUR atau buat perkara2 yg bleh menyebabkan tidur mcm pejam mata dalam KOMUTER!

kahkahkahakahakahakaha..lawak plak bila igt balik

ok, sblm kita berakhir

untuk tatapan korang2 yg suka dgn crochet

  newborn set

ade yg berminat?

05 July 2012

day 2....

hari ni hari ke 2 masuk kerja after 1 week bercuti 

dalam proses menyesuaikan diri dgn tempat baru

rutin harian ade perubahan skit (banyak kot)

syakir dah start skool

adik dah start hantar rumah baby sitter baru

alhamdulillah perkara yg paling merisaukan tak teruk sgt mcm dibayangkan

hari pertama dan ke-2 tu biasa la ade drama skit

thanx to my Mak sbb datang dan tolong di waktu sukar 

tp esok mak dah nak balik :(

overall semuanya berjalan dengan lancar

kecuali satu perkara yg rasa menyampah skit

kitchen kabinet & almari baju tak siap2 lagi!!!!!

argghhhhh!!!!

tensen tgk baju takleh nak kemas lagi

haihhh..ni la sikap org melayu

kita nak tolong dia

tapi dia tanak tolong diri sendiri

camno?????

 

25 June 2012

terima kasih

TQ azda, tihah n k.eni sudi beli hasil kerja air tangan yg ala2 je tu

harapnye korang puas hati la ye

lain kali bleh beli lagi :p

tgk le anak si tihah ni melaram topi tu


:)

 



 

18 June 2012

ice yarn hats & shoe

bila dah terjebak dgn hobi mengait ni

mesti tak lari dr perasaan ingin mencuba pettern dan benang2 yg berlainan

baru2 ni pejam mata je tekan BUY kat online shop jual benang 

benang yg menjadi pilihan hati tu made in turki

benang je made in turki, tukang jualnya base kat malaysia je

susah sebenarnya nak cari benang yg cantik dan berkualiti di kedai2 kraf kat Malaysia ni

brand yg banyak dijual adalah Minlon dan Nona je

bila dapat je barang yg dihajati tu rasa mcm nak melompat bintang je

mmg harganya lebih mahal dr benang2 cap Nona dan Minlon

tapi....

kualitinya jauh lebih baik dan kuantitinya lebih banyak 

memang berbaloi-baloi membelinya

bila tgk benang yg cantik dan gebu tu rasa tak sabar nak mengait

utk tidak mensia-siakan benang tu saya telah decide membuat sesuatu yg saya 'terer' buat je

dan hasilnya...

hat sizes : newborn, 3-6 month & up to 1 1/2 years old

shoe size : newborn-3 month
 
aah, dah tunjuk dlm entri sblm ni

tapi kali ni bersama intro yg panjang lebar

saaaangat puas hati dengan hasil kerja menggunakan benang ni

tapi ada satu je masalah

nak buat ape dgn topi2 dan kasut tu??!!!

anak perempuan xde lagi

so, saya decide utk let go je

ada ke yg berminat nak beli?

ini kali pertama saya jual hasil kerja saya

jika ade yg berminat boleh tinggalkan komen ye!

 

15 June 2012

hot chicks!!




what do u think?



Relief

alhamdulillah..

yg penting2 dah setel

semalam cuti  yg paling berbaloi2

dah setel daftar skool syakir

dah jumpa baby sitter yg di idam2 kan (bukan yg dlm previous entri tu)

dah kautim ngan kakak van

ahhhhh...what a relief...

thank you..thank you..Ya Allah!!!


13 June 2012

tu blom, ni blom..

ade 16 hari lagi

mcm2 lagi tak setel termasuk la rumah

tapi tak risau sgt pasal rumah tu sbb mmg tak sampai lg dateline yg dijanjikan kontraktor

tau la kerja diorang kan janji kita pantau je ape yg patut

paling merisaukan tak jumpa lagi org yg nak menjaga anak2

bukan la tak jumpa

dah jumpa la 2-3 org tapi blom bg kata putus lagi

dan ada yg tak memenuhi kriteria2 yg dikehendaki

makanya akan terus mencari sehingga puas hati

at least 90% memenuhi kriteria (ke tinggi sgt?)

esok akan jumpa lagi sorang, harapnya berkenan la di hati

dan esok jgk nak gi daftar tadika utk syakir (mcm x caya je nk daftar anak gi skool)

mmg niat sblm ni nak hantar nursery je

tapi bila dengar cerita2 kurang enak kat nursery tu mcm dah tawar hati

buat masa ni ikut kata hati hantar ke rumah babysitter adalah yg terbaik

dan nursery adalah pilihan terakhir

cuma syakir akan ke tadika pd waktu pagi

itu juga perkara yg merisaukan hati ni

takpelah, kita cubalah yg terbaik

kalau tak berjaya atau tak sesuai kita fikirkan lah cara lain

itu baru pasal anak2

barang2 kat rumah blom abis pack lagi

lori blom cari lagi

rumah blom cuci lagi

brg2 keperluan yg penting blom abis beli lagi

praktis bawak kereta pon blom lagi

(eh, dah lama sgt tak bawak kete..tetiba nerves plak)

macam2 yg blom lagi

Ya Allah...

permudahkanlah urusan kami Ya Allah...




11 June 2012

my secret weapon

dah 1 week camera handphone xleh guna

bukan camera yg rosak tapi tepon sony cabuk tu xleh detect SD card (memory card)

sbb ia berkadar lansung maka camera pon xleh guna jgk

agaknye sbb xde space nak simpan pic kot

ni semua gara2 anak bongsu sementara campak tepon lepas kena marah ngan anak sulung kekal 

anak oh anak...

beginilah nasib bila punya anak 'jantan' yg ramai (eh, 2 pon dikira ramai ke?)

mungkin kurang keseimbangan di situ

perlu 'produce' 2 more girls

mungkin isi rumah kami akan bertambah harmoni..hihihi :D

berbalik pada cerita tepon tadi

disebabkan camera tepon x bleh guna x dpt nak kongsi hasil2 projek

bleh je guna kamera tapi malas

buat sementara ni xde la gambar2 nak selit dlm entri lepas ni

boring la kan entri tanpa gambar

nampak tulisan je 

nasib baik ade satu pic yg sempat di upload FB sebelum 'kemalangan' tu

dapat la copy dan selit dalam entri ni


haa...

baru la ceria skit..


i called them "SECRET WEAPON"


06 June 2012

jgn marah tuan rumah..

mlm ni tuan rumah sewa skang ni nak dtg bawak org dtg tgk umah

tak sabo2 plak tuan umah ni 

mcm nak halau kami keluar dr situ cepat2 je

eh, biar lah!! tu rumah die per..

lagi cepat org ganti masuk umah die lagi la die suka

die pon nak bayo hutang bank jgk

nerves jgk ni nak jupe tuan umah mlm ni

selama kami dok situ baru 2x je bertentang mata

takut die terkejut je tgk pintu2 dlm umah tu kebanyakannya dah kena kopak

eh bukan kami sengaja nak kopak tapi terpaksa

satu pintu tu sbb masa syakir kecik dulu die main2 pintu 

pastu terkunci diri sendiri dalam bilik

kami mmg xde kunci utk bilik

so, untuk selamatkan anak kami yg terkurung tu terpaksa la kami kopak pintu tu

sejak tu bilik tu mmg tak pernah berkunci

satu lagi kes bilik yg lain, puncanya masih syakir lagi (anak oh anak)

bilik stor tu mmg kami selalu tutup 

sekali tanpa kami sedari syakir dah tekan kunci pintu kat dalam 

maknye yg tak perasan terus je tutup pintu tu

bila nak masuk setor tgk2 pintu dah terkunci

adoii, sekali lagi terpaksa mengopak pintu

kami ade pasang niat (baru pasang niat) nak ganti balik sblm pindah

tapi tuan rumah tetiba nak dtg mlm ni mmg x sempat la

so, tgk la mlm ni mcm mane

igt nak cuba nasib suh tuan rumah je ganti

tapi kalo die suh kami ganti, kami ganti la..

mmg kami dah pasang niat pon..

saje..nak cuba nasib jgk..kehkehkeh


04 June 2012

panas-kopiah-hairband

cuaca sekarang...hmmm...sgt panas kan

diramalkan cuaca panas begini akan berlanjutan sehingga september

bermakna kita akan berpuasa dalam cuaca yg panas terik

takpe, tu semua ujian Allah

Allah bg kita ujian sbb Dia sayang..

dalam cuaca begini mmg tekak cepat je terasa haus

tgk anak2 pon kesian

mcm pagi td syakir bangun2 tido je terus mintak air

jarang die mintak air bila bangun tidur

bila keluar rumah bekalan air masak 1 botol pon bleh abis

selalu diorang tak pandang pon air tu

kepala maknye pon selalu je pening sbb panas sgt

migrain mmg suka dtg bila time panas terik ni

kepada kawan2, banyak2 la minum air masak musim panas mcm ni ye

jangan jatuh sakit ok!

weekend yg lepas ade buat projek skit

projek yg simple2 je sbb nak cepat siap


ini kopiah utk dihadiahkan kepada kawan seUiTM dulu, SUE

tahniah sue dgn kehadiran cahaya mata baru

semakin meriah la rumah ko nanti dgn 3 Heroes tu..hhihi


ini plak hairband utk anak2 buah

ade satu lagi yg tak siap

utk anak2 abg yg semuanya princess2 belaka

tak sabar nak bagi kat diorang

hmmm..

x start lagi packing barang utk pindah ujung bln ni

tak tau nak start dr mana

bila pening2 tak tau nak start mcm mane sudahnya akan capai benang dan jarum kait

yg itu mmg tau nak start mcm mane..hihih


29 May 2012

bunga-bunga cinta

mcm lagu misha omar kan?

kalo bunga-bunga syurga dah mcm drama hari jumaat tu

eh, suka gak tgk drama tu

cantik plak si wawa tu pakai tudung

dan wataknya lebih matang berbanding watak2 yg dilakonkan sblm ni

rozita che wan....WOW!! MaNtOOP!!!

jahatnya pon menjadi 

ok, ini bukan entry nak review drama

tajuk pon bunga-bunga cinta

bukan bunga-bunga syurga

bunga-bunga yg dimaksudkan adalah ini



comel la bunga ni

baru belajar dr youtube 2 hari lepas

boleh dijadikan brooch

atau bunga utk hairband 

atau mana2 tempat yg nak diletak pon boleh

sape nak? 

saya tgh rajin nak buat bunga ni..hihihi

Under Renovation


masing2 nak jadi mandor

25 May 2012

Ripple is done!

projek ripple tu..

dah siap malam tadi

inilah hasilnya

 

x besar sgt pon

guna 3 buku benang je

itu pon tak abis

percubaan pertama buat ripple ni

next time maybe nak buat lebih lebar

dan besar...